Annabelle

Ik heb op deze website al eerder over de Hortensia ‘Annabelle’ geschreven, en niet op een lovende manier, maar wie ben ik om mijn afkeer rond te kraaien van wat – na buxus – misschien wel onze meest geplante tuinstruik is. En ik geef toe: ‘Annabelle bloeit altijd en overal en is zelfs door tuiniers met bruine vingers met geen mogelijkheid dood te krijgen. Die overlevingskunst valt toch in ieder geval te prijzen. Eigenlijk zou ik het niet over Hortensia’s moeten hebben. Die bestaan niet. Deze struiken, die ooit genoemd zouden zijn naar Hortense van Nassau, heten al sinds 1830 Hydrangea. Maar ja, wie zegt er niet Amaryllis tegen de bol die al minstens zo lang Hippeastrum heet? Ik wel, in ieder geval. En ik heb het – wetend dat het fout is – ook nog altijd over Hortensia’s. Ik schaam mij er niet eens voor.

Er zijn meerdere soorten hortensia’s: klimhortensia’s; boomhortensias; pluimhortensia’s. En daarnaast heb je Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, die zo populair is dat de struik door iedereen kortweg Annabelle wordt genoemd, zoals ook Rembrandt alleen bij zijn voornaam wordt genoemd: mijn Annabelle zit weer eens onder de luis. Het meervoud is Annabellen: na de onweersbui lagen mijn Annabellen plat. De enige andere plant die je bij haar voornaam noemt is Rozanne, een ooievaarsbek.

Voor de enige lezer die Annabelle nog niet kent: Annabelle is een hortensia die van juni tot september bloeit met bloemen die op kadetjes lijken en die eerst groenig wit zijn, daarna wit, bij het uitbloeien weer groen, en in de winter perkamentbruin. Je komt de struik overal tegen en soms wordt er zelfs een hele voortuin met Annabellen vol geplant. 

Valt er nog iets te zeggen over Annabelle wat al niet tien keer is gezegd? Jazeker, vooral over het snoeien. Mensen houden van zekerheid en tuinexperts beseffen dit. Op vragen geven ze stellige antwoorden. Wie ruimte laat voor de nuance gooit zijn reputatie te grabbel.  Als iemand dan ook vraagt wanneer en hoe hij zijn Annabelle moet snoeien zal het antwoord meestal luiden: in maart en op 40 cm van de grond. Discussie gesloten. Vragensteller tevreden.

Maar zo’n antwoord is pure bluf. Je kunt Annabelle net zo goed in januari snoeien, of, als je niet van die bruine uitgebloeide bloemen houdt, in november. ‘ Na de bloei en voordat de plant in het voorjaar weer uitloopt’ zou een beter antwoord zijn.

En dan die 40 cm boven de grond. Dat zou ook 5 kunnen zijn, of 100. Je kunt Annabelle op iedere gewenste hoogte snoeien, als je maar één ding onthoudt: hoe drastischer de snoei, hoe groter de bloemen. Snoei je vlak boven de grond, dan krijg je topzware bloemhoofden die na een regenbui op de grond liggen. Snoei je helemaal niet, dan krijg je kleinere bloemen aan steviger stengels. En doe je iets daartussenin, dat krijg je een resultaat daartussenin. Je hebt het zelf voor het kiezen. 

Sinds kort is er een nieuwe Annabelle op de markt: ‘Strong Annabelle’, die officieel ‘Incrediball’ moet heten. Ook Angelsaksen kunnen zouteloze woordgrapjes maken. Deze ‘Incrediball’ zou nog grotere bloemen hebben aan steviger stengels. Op grotere bloemen zitten we niet te wachten en steviger stengels maken we zelf door minder streng te snoeien.