Vraag & Antwoord

Hieronder vindt u een selectie van de meest gestelde vragen & antwoorden. Met een klik op het onderwerp worden vraag en antwoord zichtbaar.

Akkerpest
wat kan ik doen tegen akkerpest

Akkerpest (ook wel heermoes, paardenstraat of kattenstaart) is een van de ergste onkruiden. Steeds weer uittrekken kan de plant op den duur verzwakken. Er is één troost: heermoes doet het slecht in vruchtbare grond. Hoe meer mest, hoe minder heermoes. Ook langdurig afdekken met landbouwfolie is een remedie.

Allium triquetrum
In mijn tuin staat een sierui met een driehoekige stengel. De plant bloeit met witte klokjes en is niet lelijk, maar hij zaait zich overal. Hoe kom ik er vanaf?

Dit sieruitje koop je als bol die 'geschikt is voor verwildering'. Het is een echt paard van Troje: wie het binnen haalt is verloren. De naam is Allium triquetrum en dit bolgewasje is met geen mogelijkheid uit te roeien. Het zaait zich uit, maar verspreidt zich ook via broedbolletjes. Bestrijdingsmiddelen en vlammenwerpers staan machteloos. Zelfs het zeven van de grond brengt geen soelaas. Er bestaat geen oplossing.

Amaryllis
Kan mijn Amaryllis na het bloeien in de tuin?

Een uitgebloeide Amaryllis (Hippeastrum) kan na de bloei wel naar buiten, maar hij kan niet in de volle grond worden uitgeplant. Zet hem met pot en al buiten. Blijf iedere week water en vloeibare mest geven totdat het blad in het najaar afsterft. Houd dan op met water geven. Begin weer als de bol weer uitloopt. Haal de plant eind september naar binnen.

Appelboom
Op de stam en de takken van mijn appelboom zitten grijsgroene korsten. Zijn die schadelijk?

Het gaat hier om korstmossen. Die zijn meestal een indicator van een goede luchtkwaliteit. U zou er dus blij mee moeten zijn. Korstmossen zijn volkomen onschadelijk.

Beukenhagen
Onze beukenhagen hebben te lijden van engerlingen. Wat te doen?

Houd de hagen in goede conditie. Geef ze water in tijden van droogte en ook jaarlijks een flinke dosis organische mest of compost. Gezond groeiende hagen zullen minder schade lijden dan kwijnende hagen. Eventueel kunt u afrikaantjes of boerenwormkruid langs de hagen zaaien. Die planten schrikken engerlingen af.

Bonen
Mijn bonen worden steevast door duiven opgegeten. Valt hier wat tegen te doen.

Span een net over de pas gezaaide bonen en haal dat pas weg als de eerste echte bladeren zijn verschenen. Duiven hebben het vooral op de kiembladen voorzien. Een andere mogelijkheid is om de bonen binnenshuis te zaaien en ze pas uit te planten nadat het eerste paar echte bladeren verschenen is.

Bramen
Ik heb een braamstruik die uitbundig gebloeid heeft en dus ook veel vruchten. In het begin heb ik wel wat rijpe kunnen plukken, maar daarna werden ze maar halfrijp. Het uiteinde bleef rood en keihard. De meesten bleven rood en hard. De struik lijkt mij gezond want er zijn een heleboel nieuwe uitlopers gevormd. Wat kan de oorzaak zijn?

De harde rode deeltjes in de braam worden veroorzaakt door een mijt, de bramengalmijt. Spuiten met zwavel in het voorjaar kan helpen en ook het opruimen van het dode blad is aan te raden. Snoei de afgedragen takken direct na de oogst weg. Ook het opruimen van de aangetaste bramen houdt de mijtenpopulatie in toom.

Buxusmot
Wat doe ik tegen de buxusmot?

Eigenlijk niks. Je kunt feromoonvallen plaatsen (vallen waarin met een vrouwelijke geurstof op sex beluste mannetjes in de val worden gelokt), maar dan trek je motten uit de wijde omgeving aan. Je kunt nestkastjes ophangen en hopen dat de mezen de rupsen opeten. Maar het beste kun je de buxus eruit gooien, want als de buxusmot verdwenen is zijn er ook nog twee verschillende schimmels die de buxus bedreigen.

Wat zijn de alternatieven? Vaak wordt Ilex crenata 'Dark Green' aangeplant, een Japanse dwerghulst die sprekend op buxus lijkt. Niet goedkoop en in de winter deprimerend donkergroen. Aardiger is Osmanthus delavayi, met gekarteld, donkergroen blad en witte geurende bloemen in de lente. Knip Osmanthus direct na de bloei. Erg vrolijk is Lonicera nitida 'Maigrün', een struikachtige klimop uit China met piepkleine blaadjes. 'Elegant' is een andere, veel gebruikte cultivar. Mooie hagen kun je maken van lavendel en rozemarijn, maar de mooiste haag, die ook nog uitbundig bloeit, maak je van Choysia 'Aztec Pearl', groenblijvend, en witte, geurende bloemen in het voorjaar. 

Canna's
Vorig jaar Canna's gekocht. Veel water en mest gegeven. Hebben prachtig gebloeid. Eind oktober uit de pot gehaald, blad afgeknipt en knollen laten drogen. Nu opnieuw opgepot, maar er gebeurt niks. Wat is de oorzaak?

De wortelstokken van de Canna's zijn verdroogd. Laat ze in de pot en zet ze 's winters vorstvrij weg. Dit kan in het donker. Laat ze niet helemaal uitdrogen. Geef eens per twee weken een beetje water. Als de Canna's in het voorjaar weer aan de groei gaan kunt u het oude loof afknippen.

Catalpa
Onze catalpa’s worden elk jaar gesnoeid. Daardoor hebben ze ook een fraaie bladerenkroon. Maar nu worden die kronen wel erg groot. Mag ik nu ook een stuk van die overblijvende basiskroon afzagen, of raak ik daarmee m’n catalpa’s kwijt?

Ja, u kunt die basiskroon inkorten. Maar bij elke wond geeft u de schimmelsporen van de verwelkingsziekte een ingang. Wees dus niet verbaasd als een van de bomen plotseling het loodje legt.

Clivia
Ik heb al 20 jaar een Clivia in huis. die heeft nog nooit gebloeid. Wat doe ik verkeerd?

Een Clivia heeft in de winter een koudeperiode nodig om bloemknoppen te maken. Zet de plant in het najaar koud, maar wel vorstvrij, weg op een lichte plaats. In het voorjaar. In het voorjaar zal hij bloeien.

Composteren
Welke bladeren kan ik wel, en welke niet composteren?

Er wordt weleens gezegd dat eikenblad niet op de composthoop mag omdat het te zuur zou zijn. Dat is onzin. Eikenblad bevat inderdaad looizuur, maar de zuurgraad van de composthoop valt met kalk gemakkelijk te corrigeren. Het is so-wie-so aan te raden om kalk toe te voegen. Kalk versnelt het verteringsproces.

Druiven
Op het blad van mijn druiven verschijnen rode bultjes. De holle onderkant is bedekt met grijs pluis. Wat is dit en wat kan ik ertegen doen?

Uw druif is, net als de meeste druivenstruiken in ons land, aangetast door de druivenviltmijt. Bestrijden kan door de aangetaste bladeren te verwijderen. Gooi ze in de vuilcontainer of verbrand ze in de vuurkorf. 

Nu ik mijn 'Roem van Boskoop' aan het oogsten ben zie ik dat ongeveer de helft van de bessen ietwat ingedroogd zijn; ze lijken wel wat op krenten, terwijl de rest mooi vol en dik is. Worden deze misschien door insecten aangeprikt? Kan je die bestrijden en zo ja waarmee?

De ingedroogde druiven zijn waarschijnlijk gedeeltelijk leeggezogen door een wants. Hiertegen valt weinig te doen. Je kunt rijpe druiven niet met een insecticide bespuiten zonder je eigen gezondheid te schaden.

Eikenblad
Welke bladeren kan ik wel, en welke niet composteren?

Er wordt wel eens gezegd dat eikenblad niet op de composthoop mag omdat het te zuur zou zijn. Dat is onzin. Eikenblad bevat inderdaad looizuur, maar de zuurgraad van de composthoop valt met kalk gemakkelijk te corrigeren. Het is so-wie-so aan te raden om kalk toe te voegen. Kalk versnelt het verteringsproces.

Kan ik eikenblad gebruiken voor het maken van bladaarde?

Eikenblad maakt prima bladaarde. Het verteert niet snel, zoals bijvoorbeeld linden- of kastanjeblad. Eventueel kun je het verteringsproces versnellen door aan de bladhoop wat kalk toe te voegen. Kalk neutraliseert ook het looizuur dat eikenblad van nature bevat.

Floxen
Mijn floxen krijgen altijd meeldauw. Valt hier iets tegen te doen?

Om te beginnen zijn is de ene flox gevoeliger voor meeldauw dan de andere. Ten tweede krijgen planten altijd meeldauw als ze te droog staan. Geef meer water. Dan zal het probleem zich waarschijnlijk niet meer voordoen.

Gazon
In mijn gazon heb ik ieder jaar een heksenkring van paddenstoelen. Wat kan ik hiertegen doen?

Hiertegen kun je niks doen. De paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van een uitgebreid ondergronds netwerk van schimmeldraden. De schimmels dragen bij aan de gezondheid van bomen en struiken in de tuin. Reden om de paddenstoelen met rust te laten. Daarnaast zijn ze na de eerste nachtvorst weer weg.

Bij terugkomst van vakantie in augustus was het gras compleet verdroogd en geel. Inmiddels al veel water gesproeid, en langzaam wordt het weer groen. Heeft het zin om het nu ook te bemesten?

Bemesten heeft in dit stadium geen zin. Wacht tot het voorjaar.

Heermoes
Wat kan ik doen tegen heermoes?

Heermoe s(ook wel akkerpest, kattenstaart of paardenstaart) is een van de ergste onkruiden. Steeds weer uittrekken kan de plant op den duur verzwakken. Er is één troost: heermoes doet het slecht in vruchtbare grond. Hoe meer mest, hoe minder heermoes. Ook langdurig afdekken met landbouwfolie is een remedie.

Heksenkring van paddenstoelen
In mijn gazon heb ik ieder jaar een heksenkring van paddenstoelen. Wat kan ik hiertegen doen?

Hiertegen kun je niks doen. De paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van een uitgebreid ondergronds netwerk van schimmeldraden. De schimmels dragen bij aan de gezondheid van bomen en struiken in de tuin. Reden om de paddenstoelen met rust te laten. Daarnaast zijn ze na de eerste nachtvorst weer weg.

Hydrangea Annabelle
Hoe en wanneer snoei ik mijn Hydrangea Annabelle?

Hydrangea ‘Annabelle' hoeft helemaal niet te worden gesnoeid. Als je haar snoeit krijgt zij grote bloemen die na een flinke onweersbui op de grond gaan liggen. Snoei je ‘Annabelle’ niet, dan krijg je kleinere bloemen aan steviger stengels. Als compromis kun je de takken ook nog halverwege snoeien. Door al dan niet – of gedeeltelijk – te snoeien kun je dus de stevigheid van de bloemstengel beïnvloeden. Wil je per sé snoeien, doe dat dan in maart.

klik hier voor meer informatie over Hydrangea Annabelle

Jumping Jesus
Er staat aardig wat ongewenst groen in mijn tuin. Dit haal ik geregeld weg maar het blijft terugkomen. Heb ik de ene helft klaar, staat de andere helft weer vol. Volgens mij heet het plantje met de witte bloempjes herderstasje en dat vermengt zich supersnel met springzaad.

Het onkruidje dat u bedoelt heet kleine veldkers, Jumping Jesus in het Engels omdat de zaden bij aanraking alle kanten uit springen. Het is inderdaad familie van het herderstasje. Als je het nooit laat bloeien en consequent weghaalt ben je er na een jaar of drie vanaf. Maar dat vergt bovenmenselijke discipline. Als troost kan ik melden dat kleine veldkers eetbaar is - het smaakt naar sterrekers en je kunt er waterige sla mee oppeppen.

Kattenstaart
Wat kan ik doen tegen kattenstaart?

Kattenstaart (ook wel akkerpest, heermoes of paardenstaart) is een van de ergste onkruiden. Steeds weer uittrekken kan de plant op den duur verzwakken. Er is één troost: heermoes doet het slecht in vruchtbare grond. Hoe meer mest, hoe minder heermoes. Ook langdurig afdekken met landbouwfolie is een remedie.

Klavertje
Tussen mijn tegels en in mijn border groeit een soort klavertje met rood blad en kleine gele bloemen. Hoe heet dit en wat doe ik ertegen?

Het gaat hier om gehoornde klaverzuring, Oxalis corniculatus. Het plantje is resistent tegen bestrijdingsmiddelen. Handmatig verwijderen is de enige oplossing. Tussen tegels is het overigens wel een aardig gezicht.

Klaverzuring
Tussen mijn tegels en in mijn borders groeit een soort klavertje met rood blad en kleine gele bloemen. Hoe heet dit en wat doe ik er tegen?

Het gaat hier om gehoornde klaverzuring, Oxalis corniculatus. Het plantje is resistent tegen bestrijdingsmiddelen. Handmatig verwijderen is de enige oplossing. Tussen tegels is het overigens wel een aardig gezicht.

Kleine veldkers
Er staat aardig wat ongewenst groen in mijn tuin. Dit haal ik geregeld weg maar het blijft terugkomen. Heb ik de ene helft klaar, staat de andere helft weer vol. Volgens mij heet het plantje met de witte bloempjes herderstasje en dat vermengt zich supersnel met springzaad.

Het onkruidje dat u bedoelt heet kleine veldkers, Jumping Jesus in het Engels omdat de zaden bij aanraking alle kanten uit springen. Het is inderdaad familie van het herderstasje. Als je het nooit laat bloeien en consequent weghaalt ben je er na een jaar of drie vanaf. Maar dat vergt bovenmenselijke discipline. Als troost kan ik melden dat kleine veldkers eetbaar is - het smaakt naar sterrekers en je kunt er waterige sla mee oppeppen.

Korstmos
Hoe bestrijden wij korstmos op ons terras?

Bestrijd het niet, tenzij u het zo lelijk vindt dat u er niet langer naar kunt kijken. Pak dan een staalborstel.

Is korstmos schadelijk voor struiken?

Nee, korstmos is volkomen onschadelijk. Laat het maar zitten.

Levermos
In onze tuin meest in de schaduw groeit een plantje wat ik maar niet weg kan krijgen met normaal onderhoud. Een soort plat mos. Het bloeit met een soort kleine parapluutjes.

Dit is levermos. Levermos groet op grond die gemakkelijk dicht slaat en slecht afwatert. U kunt er vanaf komen door zoveel mogelijk organisch materiaal aan de grond toe te voegen, zoals compost, bladaarde, turfmolm, gemaken schors, cacaodoppen, afgewerkte champignonmest, of wat dan ook. Daardoor zal het levermos op den duur verdwijnen.

Linde
Enige jaren terug heb ik als afscheiding tussen mij en mijn buren twee leilinden laten plaatsen. Sinds vorig jaar scheiden de bomen plakkerig spul af wat vele soorten kleine insecten en vliegjes in grote aantallen aantrekt. Vorig jaar heb ik de linden maar gesnoeid in juli, maar misschien weet U een andere oplossing?

Het plakkerige spul heet honingdauw. Het wordt afgescheiden door bladluizen. Bomen die aan stress lijden zijn gevoelig voor luis. Voorkom die stress door voldoende water te geven, en op arme grond ook compost. Vooral de zomerlinde heeft vaak luis. De zilverlinde en de krimlinde zijn minder gevoelig.

Liriope muscari
Jaren had ik een bloeiende liriope muscari-beplanting aan de zuidkant van het schuurtje. Ik meende deze wat te moeten uitdunnen om ze ook in mijn border te zetten. Dit heb ik 3 jaar geleden gedaan. Groot is mijn teleurstelling, geen bloei meer!

Liriope houdt van warmte en bloeit rijker in de zon dan in de schaduw. Misschien staan ze te koel in uw border. Ook komt het voor dat slakken de bloemknoppen- in- wording  opeten. Daarnaast zijn er cultivars van Liriope muscari in de handel die niet of nauwelijks bloeien. Maar dat is hier niet het geval.

Mandevilla
Mijn Mandevilla zit barstensvol met knoppen maar de bloemen komen niet uit.

Besproei de knoppen met een plantenspuit.

Mollen
Wat kan ik doen tegen mollen?

Mollen eten veel schadelijke insectenlarven, zoals emelten en engerlingen. Maar ze eten ook regenwormen. Ze zijn dus nuttig en schadelijk tegelijk. Maar het nut overweegt, zeker als je de gratis drainage darbij telt die zij met hun gangen leveren. Onder tegels en bestrating kunnen mollen erg vervelend zijn. Ze zijn daar te weren door volièregaas 50 cm diep in te graven. Uit hun gangen zijn ze te verjagen met mottenballen, in ammonia gedrenkte lappen of rookpatronen. Bedenk wel dat een leeg territorium nooit lang leeg blijft. Zodra een mol is verjaagd of gevangen zal een nieuwe mol het vacante territorium in beslag nemen. In het gazon is de overlast voornamelijk cosmetisch. Leer er mee leven, zou ik zeggen. 

Mos
Mijn tuin staat vol mos wat niet te bestrijden is. De tuingrond was vroeger poldergebied en bestaat uit stevige klei. Al meerdere malen omgespit gaten geboord met grondboor en kleisteentjes erin. Helpt het om er een flinke bovenlaag af te scheppen en nieuwe grond op aan te brengen? Ik word er écht moedeloos van steeds het mos weg te halen!

Uw grond bevat weinig humus; vandaar het probleem met mos. Afgraven is niet nodig, maar breng ieder jaar zo veel mogelijk humus aan, in de vorm van compost, bladaarde, gemalen boomschors, afgewerkte champignoncompost, stro, of wat dan ook. Op den duur zal de structuur van de grond verbeteren en het mos verdwijnen.

Oleander
Wanneer moet ik mijn oleander snoeien, in het voor- of het najaar?

Oleanders hoeven in principe helemaal niet te worden gesnoeid. Het probleem is dat ze in ons klimaat niet winterhard zijn en daarom ’s winters naar binnen moeten. Als ze te groot zijn om nog door de deur te kunnen moeten ze noodgedwongen worden gesnoeid. Doe dat dan in de herfst, als ze naar binnen gaan. Maar bedenk wel: snoeien gaat altijd ten koste van de bloei.

Oxalis curniculatus
Tussen mijn tegels en in mijn borders groeit een soort klavertje met rood blad en kleine gele bloemen. Hoe heet dit en wat doe ik ertegen?

Het gaat hier om gehoornde klaverzuring, Oxalis corniculatus. Het plantje is resistent tegen bestrijdingsmiddelen. Handmatig verwijderen is de enige oplossing. Tussen tegels is het overigens wel een aardig gezicht.

Paardenstaart
Wat kan ik doen tegen paardenstaart?

Paardenstaart (akkerpest, heermoest of kattenstaart) is een van de ergste onkruiden. Steeds weer uittrekken kan de plant op den duur verzwakken. Er is één troost: heermoes doet het slecht in vruchtbare grond. Hoe meer mest, hoe minder heermoes. Ook langdurig afdekken met landbouwfolie is een remedie.

Passiebloem
Hoe kan het dat een passiebloem die prima groeit en ook vorige winter goed is doorgekomen geen bloemen geeft?

Ik denk dat de plant te weinig water heeft gehad. Maar een teveel aan stikstof zou ook de reden kunnen zijn als de plant onlangs mest heeft gekregen.

Passiflora caerulea "Constance Elliott", een passiebloem die witte bloemen geeft, is opgehouden met bloeien. Sinds enkele jaren is er geen enkele bloem/bloemknop meer verschenen en ik kom er niet achter waarom dat zo is. Ik heb al veel geprobeerd: wel bemesten/niet bemesten, veel water/weinig water, ranken terugknippen/plant laten doorgroeien, veel zon/minder zon, rondgevraagd en informatie nagezocht. De plant staat op het zuidwesten en groeit verder prima.

Lastig om een diagnose te stellen. Ik zou gokken: te veel stikstof en te weinig kalium en fosfor. Probeer eens te mesten met vloeibare mest zoals die voor tomaten wordt gebruikt. Veel K en P en weinig N.

Dit voorjaar komt er na het snoeien druppelsgewijs een vloeistof uit de takken van mijn passiebloem. Wat is dit en wat kan ik ertegen doen?

Kennelijk heeft u te laat gesnoeid en was de sapstroom al op gang. Er is weinig tegen te doen. Snoei volgende keer eerder in het jaar. 

Perenboom
Op het blad van mijn perenboom zitten oranjegele bobbeltjes. Wat is dit en wat is ertegen te doen?

Dit is een schimmelziekte: perenroest. Veel perenbomen hebben hier last van. Dit hoeft niet zo heel verontrustend te zijn want de oogst wordt meestal niet aangetast. De sporen van de schimmel overwinteren op de jeneverbes. Wie geen last wil hebben zal alle jeneverbessen in zijn omgeving moeten opruimen.

Plataan
We hebben 2 platanen in onze tuin geplant. Vanaf de eerste bladeren in het voorjaar tot aan het snoeien in de herfst zit er een dikke laag op luis lijkende stof op de bladeren. Deze "bladluis" slaat op de luchtwegen. Spuiten tegen luis heeft niet geholpen.

Die op luis lijkende stof is helemaal geen luis. Geen wonder dat spuiten tegen luis niet helpt. Alle platanen hebben een donslaag op hun blad. Daartegen valt niets te doen.

In het late voorjaar laat mijn plataan een deel van zijn blad vallen. Is hier iets tegen te doen?

Alle platanen in Nederland hebben de laatste jaren last van een schimmelziekte. In mei verdort een deel van het blad. Hiertegen valt niets te ondernemen. Later in het seizoen herstelt de boom zich weer.

Rhododendron
Het blad van onze Rhododendron wordt geel en valt af. Is de struik te redden?

Er zijn drie mogelijke oorzaken:

  1. De struik krijgt te weinig mest. Geef compost en bladaarde.
  2. De struik krijgt te weinig water. Geef meer water.
  3. Er zit kalk in de grond of er is per ongeluk kalk gestrooid. Blijf met kalk uit de buurt van rhododendrons. Kies op kalkhoudende grond een andere struik.
De knoppen van mijn Rhododendron worden bruin. De struik bloeit niet of nauwelijks. Wat is hier aan de hand?

De ziekte heet rhododendronbloemknoprot. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die wordt overgebracht door een cicade, een soort spuugbeestje. Die cicade is niet te bestrijden. Hij springt weg als jij met je spuitbus arriveert. De enige remedie is het weghalen van de bruine knoppen. Gooi die in de vuilcontainer en niet op de composthoop.

Rosa rugosa
Waarom doen rozen het slecht op zandgrond?

Op zandgrond hebben rozen een mineralentekort. Dat valt wel tijdelijk op te lossen, maar nooit permanent. Klei en zavel zijn de beste grondsoort voor rozen. Dat neemt niet weg dat er veel rozen zijn die het op zand prima doen. Denk maar aan de duinroos, Rosa spinosissima. Ook de rimpelroos, Rosa rugosa doet het goed op zand.

Rozen
Waarom doen rozen het slecht op zandgrond?

Op zandgrond hebben rozen een mineralentekort. Dat valt wel tijdelijk op te lossen, maar nooit permanent. Klei en zavel zijn de beste grondsoort voor rozen. Dat neemt niet weg dat er veel rozen zijn die het op zand prima doen. Denk maar aan de duinroos, Rosa spinosissima. Ook de rimpelroos, Rosa rugosa doet het goed op zand.

Salomonszegel
Mijn salomonszegel is volledig kaal gevreten door lichtgrijze rupsen. Wat is hier aan de hand?

Wat u aanziet voor rupsen zijn de larven van de salomonszegelbladwesp. Ze eten het bladmoes en laten alleen de nerven zitten. Dit is een jaarlijkse gebeurtenis, gelukkig na de bloei. Hang vogelhuisjes op. Vooral mezen zijn dol op larven.

Sierui
In mijn tuin staat een sierui met een driehoekige stengel. De plant bloeit met witte klokjes en is niet lelijk, maar hij zaait zich overal. Hoe kom ik er vanaf?

Dit sieruitje koop je als bol die ‘geschikt is voor verwildering’ Het is een echt paard van Troje: wie het binnen haalt is verloren. De naam is Allium triquetrum en dit bolgewasje is met geen mogelijkheid uit te roeien. Het zaait zich uit, maar verspreidt zich ook via broedbolletjes. Bestrijdingsmiddelen en vlammenwerpers staan machteloos. Zelfs het zeven van de grond brengt geen soelaas. Er bestaat geen oplossing.

Sinaasappel
Kan ik sinaasappelpitten zaaien?

Jazeker, maar de sinaasappelboompjes die daaruit groeien zullen zeker een jaar of tien nodig hebben voordat ze gaan bloeien en vrucht dragen. En of die vruchten dan lekker zullen zijn is afwachten.

Skimmia
Het blad van mijn Skimmia ziet geel. Wat is hiervan de oorzaak?

Skimmia’s houden van zure grond. Gooi er nooit kalk bij. Op kalkrijke groen kun je beter helemaal geen Skimmia’s planten.

Slakken
Slakken zijn een plaag in mijn tuin. Wat kan ik ertegen doen?

Zorg er om te beginnen voor dat de natuurlijke vijanden van de slak, zoals de egel, de pad en de merel het in uw tuin naar de zin hebben. Gun vogels rust en laat ze niet verjagen door uw kat of die van de buren.

Besef dat opruimers, zoals de slak nuttig zijn. Stel dat er geen slakken waren, dan stonden we binnen een jaar tot onze enkels in de rottende prut. Huisjesslakken doen weinig schade: laat die met rust. Naaktslakken doen meer schade. Houd ze tegen met koffieprut, scherp zand, dennennaalden, gemalen sintels en andere slakkenwerende materialen. Heel effectief zijn koperen ringen die speciaal voor tuiniers in de handel zijn. Duur, maar ook effectief is een bestrijdingsmiddel op basis van parasitaire aaltjes. Dat is in ieder tuincentrum te koop. Maar besef: biologische oorlog is ook oorlog. Tuinier liever met planten waar slakken niet van houden.

Snijbloemen
Bestaat er een truc om snijbloemen zoals dahlia's minder snel te laten versnotten in een vaas? Heb ooit gehoord dat een druppeltje chloor zou helpen, is dat verstandig?

Ja, een druppel chloor helpt. Een druppel Dettol is nog beter.

Toverhazelaar
Kan ik een toverhazelaar zaaien?

Ja, elk zaadje kun je zaaien. Daar is het voor bedoeld. Zaai zaden van bomen en struiken buiten zodra het zaad rijp is. Door inwerking van vorst en dooi wordt de kiemrust doorbroken, maar soms kan het wel een paar jaar duren voordat het zaad ontkiemt. Toverhazelaar zaad kiemt meestal na een jaar

Vijver
Wij krijgen het water van onze vijver niet helder; het is een grote groene poel. Geen drab, geen draadalg, maar wat dan? We hebben van alles geprobeerd, tegen zweefalg, zuurstofplanten, niets helpt.

Ik moet gokken, want de beschrijving is niet erg precies. Het wil nog wel eens helpen om een onsje watervlooien te kopen bij een aquariumhandel en die in de vijver los te laten. Ook een baal stro kan water helder maken. En een goed geheim wapen is het watersoldaatje , of krabbenscheer, een plant die enorm veel alg uit troebel water kan filteren.

Vlinderstruik
Wanneer moet ik mijn vlinderstruik snoeien?

Er moet niets. Een ongesnoeide vlinderstruik bloeit net zo goed als een gesnoeide. Maar als er gesnoeid moet worden, bijvoorbeeld omdat de struik te groot wordt, doe dat dan in april.

Walnoten
Mijn walnoten worden zwart en zijn oneetbaar. Wat is er aan de hand?

De ziekte heet bacteriebrand en komt vooral voor na een vochtig seizoen, en/of wanneer de walnoot staat in grond die slecht afwatert. Aan het weer valt weinig te doen, maar drainage zou je misschien kunnen verbeteren door bladaarde, compost etc toe te voegen. Daarnaast zijn moderne walnotenrassen minder gevoelig voor bacteriebrand. Ruim in ieder geval alle afgevallen aangetaste noten en bladeren op, omdat de bacterie daarop overwintert. 

klik hier voor meer in formatie over walnotenbomen

Wanneer snoei ik een walnoot?

Eigenlijk hoeft een walnoot niet te worden gesnoeid. Hij snoeit zichzelf door oude takken te laten vallen. Maar als er om een dwingende reden gesnoeid moet worden, doe dat dan in de zomer.

Waterlelies
Het blad van mijn waterlelies zit vol gaten. Is hier iets tegen te doen?

De gaten worden veroorzaakt door een kevertje. Leg een tuinslang in de vijver en laat hem overlopen. De kevers zullen met de stroom wegdrijven en hopelijk door vogels worden opgegeten.

Waterscheerling
Er groeit een zwaar giftige plant langs mijn waterrand. Op internet zie ik dat het om waterscheerling gaat. Wat moet ik doen?

Geen paniek. Zolang u de plant niet eet is er niks aan de hand. Waterscheerling is giftig, maar het lelietje-der-dalen is minstens zo giftig. En daar maken we ons ook niet druk over.

Wortelluis
Al enkele jaren heb ik last van witte beestjes aan de wortels van sperziebonen en andijvie. Het zijn kleine witte beestjes vermengd met (bruine) mieren.

Het gaat hier om wortelluis. Luizen leven niet alleen op het blad van planten, maar ook op de wortels. Andijvie en sla zijn wat dat betreft berucht. De mieren komen af op de zoete vloeistof die de luizen afscheiden. Wortelluis kan goed bestreden worden met roofmijten, Die koop je bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in biologische bestrijding.

Zevenblad
Wat kan ik doen tegen zevenblad?

Tegen zevenblad valt niet veel te doen, behalve dan het handmatig weg te wieden. Ook is het mogelijk om een perk vol zevenblad te bedekken met landbouwfolie. Laat dat minstens een jaar liggen. Gooi er eventueel wat grond op en zaai daarin eenjarigen.