Boeken

Romke van de Kaa schreef zeven boeken, waarvan er vijf in de boekhandel verkrijgbaar zijn. Zijn debuut, Buiten de perken uit 1994, is inmiddels veertien maal herdrukt. In juni 2020 verscheen zijn nieuwste boek: De onderwereld van de tuin. Het boek werd genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2021. Ieder jaar verschijnt de Tuinscheurkalender, samengesteld met zijn Vlaamse collega Paul Geerts. In augustus 2023 verschijnt de 27e editie van De Tuinscheurkalender 2024.

27ste editie van De Tuinscheurkalender

De Tuinscheurkalender bevat prachtige tuingedichten, smakelijke recepten en handige weetjes.

Of je nu dagelijks uren in je tuin doorbrengt of meerdere malen per week naar je moestuin gaat, een tuinliefhebber raakt nooit uitgeleerd en uitgelezen.
De blaadjes van De Tuinscheurkalender worden niet voor niets al jaren met gretigheid afgescheurd. Ook deze editie staat weer boordevol tips, sprankelende citaten, prachtige tuingedichten, recepten om je vingers bij af te likken en grappige anekdotes voor iedere tuinier en balkonbezitter.

Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 450 48093, € 15,99

  

 

 

 

De onderwereld van de tuin

Van microbe tot mol

Romke van de Kaa
Naast een wereld boven de grond, bevolkt door planten, insecten en vogels, bevindt zich in de tuin een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Dat die gemeenschap bestaat zal niemand verrassen, maar dat alle aanwezigen in die microkosmos druk met elkaar communiceren is ronduit verbazingwekkend. Werkend in de tuin vang je een glimp op van deze verborgen gemeenschap, maar het blijft lastig om er volledig in door te dringen. En toch - terwijl je met je handen in de grond zit, kom je tot nieuwe inzichten en met de geur van verse aarde in je neus begin je te beseffen dat er onder je voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven onder het maaiveld zou plantengroei überhaupt niet mogelijk zijn. 

Romke van de Kaa boogt op een lange carrière van kweken en tuinieren. In De onderwereld van de tuin verdiept hij zich in de wereld onder de grond en zelfs in de taal waarmee er daar gecommuniceerd wordt. Na deze tocht door de onderwereld is het onmogelijk om nog met dezelfde blik naar je eigen tuin te kijken. 

De onderwereld van de tuin is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 450 4208 4 NUR 410/424, € 21,99

Een gesigneerd exemplaar, evt. voorzien van opdracht, kunt u bij de auteur bestellen voor € 21,99 exclusief verzendkosten. Bestel hier het boek De onderwereld van de tuin.

 

Verwilderen Verwilderen

Laat de plant het werk doen
In een verwilderde tuin gaan planten hun eigen weg, al dan niet onder begeleiding van ons. Dat levert natuurlijke tuinen op die weinig onderhoud vergen, hoe groot of klein de tuin ook is. Een aanpak die uitermate goed past bij onze huidige levensstijl, waarin er nauwelijks tijd is voor arbeidsintensief tuinieren.

Verwilderen, Uitgeverij Atlas Contact, zevende herdruk juni 2021, ISBN 978 90 467 0642 8, € 17,50

Deze uitgave is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Een gesigneerd exemplaar, evt. voorzien van opdracht, kunt u bij de auteur bestellen voor € 17,50 exclusief verzendkosten. Bestel hier het boek Verwilderen.

 

 

 

Buiten de perkenBuiten de perken

Tuinieren met gezond verstand
Dit is het eigenzinnigste tuinboek dat u ooit in handen heeft gehad. Aan het woord is een kweker die weet wat zijn tuin waard is en u daaruit het mooiste aanbiedt. In de afgelopen jaren zijn er talloze boeken over planten en tuinen verschenen, het ene nog fraaier dan het andere. De illustraties zijn schitterend; terwijl de tuinman op zijn schoffel leunt, ontvouwt zich de tuin van zijn dromen.

Romke van de Kaa rekent af met deze illusie.
Tuinieren is een kwestie van nuchter verstand, de juiste keuzes maken en heel hard werken. Planten zijn net mensen, je hebt staanders, kruipers, leuners en steuners. De een kan de ander niet uitstaan, sommige gedijen alleen hier, andere daar. Van de Kaa geeft een overzicht van de verschillende plantenfamilies, van technieken (zaaien, planten en snoeien), maar ook van de verschillende mogelijkheden, zoals de bloemenweide, de rotstuin en de kindertuin. De auteur streeft met Buiten de perken geen volledigheid na. Hij doet verslag van zijn verworven kennis, zijn eigengereide inzichten en niet in de laatste plaats van zijn hartstochtelijke liefde voor de tuin.

Buiten de perken, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 97 89 0254 18748, € 17,50. Voor meer informatie klik hier

Een gesigneerd exemplaar, evt. voorzien van opdracht, kunt u bij de auteur bestellen voor € 12,50 exclusief verzendkosten. Bestel hier het boek Buiten de perken.

 

Geluk is een grasveld

In Geluk is een grasveld laat Romke van de Kaa ons opnieuw met veel humor delen in zijn kennis van tuinieren.

Hij belicht aspecten die in andere tuinboeken vaak achterwege blijven, zoals het maken van fouten en het herstellen daarvan. Waarom is de ene plant een zegen voor de tuin en de andere een ramp? Welk gereedschap is handig, hoe verjaag je mollen uit je tuin en in hoeverre is het klimaat op een balkon zeshoog achter te vergelijken met dat van de noordwand van de Jungfrau?

Ook gaat Van de Kaa op reis en analyseert hij het karakter van beroemde tuinen als die in Villandry, Weinheim, Millingen, Kleef en Bronkhorst.

Tot slot laat hij zijn gedachten gaan over de toekomst van tuinieren. 'Nederland is in de ban van de kattenbaktuin,' is de openingszin van een van de hoofdstukken. Hoe dat afloopt mag u zelf lezen: schaterlachen verzekerd!

 

Geluk is een grasveld, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 97 89 0254 25319, € 18,99, meer informatie/bestellen

Een gesigneerd exemplaar, evt. voorzien van opdracht, kunt u bij de auteur bestellen voor € 18,99 exclusief verzendkosten. Bestel hier het boek Geluk is een grasveld.

 
Alles kan wachten

Tuinieren op ontspannen wijze
Voor luie mensen is de herfst de mooiste tijd in de tuin. Het werk neemt af. Onkruid groeit minder hard dan in de zomer en ook het gras doet het langzaamaan zodat u de wekelijkse maaibeurt af en toe kunt overslaan. Het warme licht van de laagstaande zon flatteert de planten en op een mooie dag kunnen we van de tuin genieten zonder steeds werk te zien dat hoognodig gedaan moet worden.

Alles kan wachten. Desnoods tot volgend jaar, want hoewel de tuinbladen ons allerlei klussen voorhouden die juist 's winters geklaard kunnen worden, zullen weinigen van ons zich geroepen voelen om hartje winter met verkleumde vingers de hosta's te scheuren, hoe nuttig dat ook moge zijn. Als de bollen in de grond zitten en het herfstblad van het gazon is geharkt is het tuinwerk af. Dan begint een tijd van plannenmaken voor volgend jaar.

Alles kan wachten, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 467 0692 3 € 15,00, 7e herdruk april 2020

 

Een gesigneerd exemplaar, evt. voorzien van opdracht, kunt u bij de auteur bestellen voor 15,00 exclusief verzendkosten. Bestel hier het boek Alles kan wachten.

 

 

De getemde wildernis

Dit boek is geen droge beschrijving: de verhalen zijn doorspekt met anekdotes en avonturen. Er valt van alles te ontdekken: de vooroordelen tegen een plant, zijn geschiedenis, zijn slechtste en zijn beste kanten. In aanstekelijk proza put Van de Kaa uit zijn jarenlange ervaring als kweker en liefhebber. Een grote verscheidenheid aan tuinplanten en tuinvormen passeert de revue, van bomen tot bloembollen en van moeras tot moestuin. En altijd geeft de auteur onomwonden zijn persoonlijke mening. Die kan controversieel zijn of eigenwijs, en soms een tikkeltje provocerend, maar nooit en te nimmer saai.

De getemde wildernis, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 90 254 1228 9

Een gesigneerd exemplaar, evt. voorzien van opdracht, kunt u bij de auteur bestellen voor 10,00 exclusief verzendkosten. Bestel hier het boek De getemde wildernis.

 

 

Tuinieren gaat niet over rozen

Het ontwerpen en inrichten van de tuin is een zaak van vallen en opstaan. Opeens loopt je vijver leeg of stoot je je hoofd aan de pergola; de rampen lijken niet te overzien.

In Tuinieren gaat niet over rozen laat Romke van de Kaa zien hoe het wel en niet moet en schroomt daarbij niet zijn eigen blunders te etaleren. Hij schrijft niet over kasteeltuinen of villatuinen, maar – met veel gevoel voor humor – over de tuin van iedereen en alledag. Van de Kaa leert de lezer om zijn fouten te lachen en laat hem ondertussen heel wat opsteken.

Tuinieren gaat niet over rozen, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 90 254 0570 3

Een gesigneerd exemplaar, evt. voorzien van opdracht, kunt u bij de auteur bestellen voor 10,00 exclusief verzendkosten. Bestel hier het boek Tuinieren gaat niet over rozen.