Citroenleed

Ach ja, dat arme citroenboompje. Als het goed is staat dat nu alweer drie maanden binnen. En – hoe ziet het eruit? Laat ik eens raden: het heeft de helft van zijn blad verloren en de resterende bladeren zitten onder de dopluis. Het hele boompje plakt. Het is dat plakken waaraan je merkt dat er iets aan de hand is. Want die luis zit onzichtbaar aan de onderkant van het blad. Luizen scheiden minuscule druppeltjes af en die vormen een kleverige substantie over de hele struik. Die plakkende afscheiding trekt mieren aan – die zijn er dol op – en soms groeit er ook nog een zwarte schimmel op.

Je kunt er wel wat aan doen, aan die luis. Vroeger zou je meteen een spuitbus met insecticide hebben gekocht, maar ja, dat doe je niet meer zo snel in deze duurzame tijden. Ouderwetse huismiddeltjes, zoals een mengsel van zeepsop en spiritus, willen ook nog wel eens helpen maar in mijn ervaring is de beste oplossing het citroenboompje met luis en al buiten te zetten. Mezen, winterkoninkjes en andere insecteneters zijn dol op luizen. Houd de kat uit de buurt, of stuur haar uit logeren, want katten zijn op hun beurt weer dol op insecteneters.

Het probleem met citroenboompjes – en met citrusboompjes in het algemeen – is dat die niet geschikt zijn om ’s winters binnen te staan. En ook niet om buiten te staan. Vandaar dat vermogende tuinliefhebbers vroeger een oranjerie bij hun huis lieten bouwen, of een serre, die je de armeluisoranjerie zou kunnen noemen. Daar werden de oranjeboompjes in koele en vochtige omstandigheden door de winter gecoacht. Nu waren sommige huizen vroeger ook nog wel eens koel en vochtig, maar die tijden zijn voorbij. En hoe hoger de verwarming, hoe minder leuk voor de citroenboom.

Een echte oplossing is er niet, maar we kunnen een paar dingen doen: kies om te beginnen een citroenvariëteit die tegen kou kan, bijvoorbeeld ‘Meyeri’ die tot tien graden vorst kan verdragen. Zo’n struikje kun je ’s winters lang buiten laten staan. Zet het wel onder een afdakje, want een teveel aan water doet de wortels snel verrotten. Maar ook voor alle andere citroenboompjes is er één troost: ze zijn moeilijk dood te krijgen en als ze straks in mei weer buiten staan is de luis meestal snel verdwenen.