Huislook

Het valt nog niet eens mee om bloempotten en bollenschalen van gewoon aardewerk te kopen. Vaak zijn ze gemaakt van een soort nep-terracotta, volgens mij een mengsel van gemalen bloempotscherven en polyester, maar waarschijnlijk zie ik dat te simpel. En voordat u mij erop gaat wijzen dat ze in Impruneta, in Toscane, terracotta te kust en te keur produceren: dat weet ik al lang. Ik heb al een flink kapitaal aan Italiaanse bloempotten in scherven zien vallen. Ik bedoelde meer: betaalbaar aardewerk. Waarom ik op zoek ben naar een aardewerken schaal? Omdat ik een schaal wil volplanten met huislook. Huislook – Sempervivum tectorum is de Latijnse naam – is dat leuke vetplantje dat eruit ziet alsof het met liniaal en passer is ontworpen. Mooiere symmetrie kom je in het plantenrijk niet vaak tegen.

Huislook was een jaar of 30 geleden in de mode. Toen kon je in ieder tuincentrum dakpannen kopen die met huislook waren beplant. Maar die mode is uitgedoofd. Misschien stond het toch een beetje vreemd: een dakpan op je balkon in plaats van op het dak. Het effect was dat van een vis op het droge.

Sempervivum tectorum (Huislook) betekent ‘eeuwig levend op het dak’. De plant wordt ook wel donderblad genoemd. Volgens het geloof van de Romeinen beschermde een pol huislook op het dak tegen blikseminslag. Maar de Romeinse daken waren een stuk minder steil dan die van ons nu zijn. Ik heb wel eens geprobeerd om een Sempervivum op ons dak te laten groeien, maar tijdens een hevige regenbui spoelde de plant er steeds weer van af.

Huislook is ideaal voor uithuizige mensen. Ook als je de plant een half jaar geen water geeft blijft hij nog in leven. De enige manier om de plant dood te krijgen is hem planten in een schaal zonder afvoergat. Dan kan hij verdrinken in een langdurig natte periode. Afgezien daarvan is het een mooie beginnersplant voor mensen die van zichzelf beweren dat ze geen groene vingers hebben. Eigenlijk is dat een andere manier om te zeggen dat tuinieren je geen ene moer interesseert. Maar dat klinkt zo cru.

Neem een grote pot, of schaal, en beplant die met verschillende soorten huislook. De keuze is enorm, want er bestaan wel 3000 variëteiten. Met grote rozetten en met piepkleine; behaard en glad; groen, rood of grijs. Vooral als je verschillende variëteiten door elkaar plant krijg je een boeiend mozaïek van stervormige rozetten. Strooi na het planten de kaal gebleven grond af met fijn grind. Dat voorkomt dat er tussen de planten onkruid ontkiemt.

Maar de rozetten groeien snel naar elkaar toe en dan blijft er überhaupt geen ruimte voor onkruid over. Geef een paar keer per jaar wat vloeibare mest; verder heb je geen omkijken naar je huislookcompositie. Maar omkijken moet je nu juist wel, want de rozetten met al hun verschillende kleurschakeringen blijven eeuwig fascineren.

Maar natuurlijk hoef je huislook niet in een pot te planten. Je kunt de plant ook gewoon in de tuin gebruiken. Of je zou een rotstuintje kunnen bouwen op je balkon, waarin je dan een hele collectie sempervivums kwijt kunt. Wie huislooksoorten en – variëteiten verzamelt heeft een hobby voor het leven.

Een aardige toepassing is in de oprit naar de garage. Er is geen enkele reden waarom je die helemaal zou bestraten. Twee banen om op te rijden is genoeg. In de middenberm die dan ontstaat heb je lage planten nodig – zo laag dat ze niet door een auto geraakt worden. In deze situatie is huislook ideaal. Van het geld dat je aan bestrating bespaart kun je duizend sempervivums kopen.

Spinnenwebhuislook (Sempervivum arachnoïdes)