Naar Engeland

Op maandag 16 juli is het weer zover: we gaan met een bus vol tuinliefhebbers naar Engeland. Romke is gesteld op comfort: hij houdt van een comfortabel hotel en zit liever niet langer dan een uur in de bus. Vandaar dat hij ieder jaar dezelfde trip maakt. Zo weet hij in iedere geval dat de matras goed is, de cider drinkbaar en dat de tuinen niet te ver van het hotel liggen.

Buxted Park Hotel ligt op een heuvel, midden in een landgoed dat betere tijden heeft gekend. De ommuurde tuin staat vol brandnetels en in de borders staan alleen nog de sterkste overlevers, waaronder de grootste exemplaren van Genista aetnensis die ik ooit heb gezien. Genista aetnensis is een boomvormige brem die alleen op de hellingen van de Etna groeit. Orchideeën bloeien in het lange gras en om tien uur ’s avonds begint de nachtegaal te zingen. Vaak zie je in de schemering een kerkuil jagen. De rust is weldadig, en afgezien van een eeuwenoud kerkje is er geen bebouwing in de buurt.

De tuinen die we bezoeken zijn een leuke mix van oud en nieuw. De tuinen van Godinton en Great Dixter bestaan al meer dan honderd jaar – de huizen zelf dateren van de middeleeuwen – maar die van Fairlight End en Follers Manor zijn nog geen tien jaar oud. Hier zie je dat je ook in korte tijd een fantastische tuin kunt opbouwen.

Follers Manor

Op veel plaatsen word je door de eigenaar van de tuin rondgeleid. Michael Bedford, de eigenaar van Ringmer Park, spreekt het mooiste Engels dat je je kunt voorstellen. Een genot om naar te luisteren.

Graham Gough, van Marchants, voert een toneelstukje op, samen met zijn vrouw Lucy. Ook hij heeft een getrainde stem – hij was ooit een bekende bariton.

 

 

 

 


Op Follers Manor wordt de rondleiding begeleid door een hond, een kruising tussen een labrador en een poedel.

Mijn favorieten? Van de oude tuinen Great Dixter en van de nieuwe Follers Manor. En Marchants, omdat daar het dambordje vliegt, een vlinder die in ons land is uitgestorven.

Op Great Dixter is er geen eigenaar; Christopher Lloyd is al meer dan tien jaar dood. Daar doe ik de rondleiding. Ik ken de tuin goed want ik heb er ooit gewerkt.

Twee reizen dit jaar: op 16 en op 30 juli. Voor meer informatie zie: www.gardentours.nl